6 знака, че не получавате достатъчно калций

244

Калцият е важен за поддържането на здрави кости. Ако имате недостиг на калций, може да се разболеете от остеопороза.
Ако някой от тези признаци ви звучи познат, може би трябва да си обърнете внимание:
1. Наскоро сте си счупили кост при лек инцидент
Ако сте си счупили китката от леко падане, това може да е знак, че имате липса на калций и костите ви са станали крехки. Костната маса започва да се губи след определена възраст и затова трябва да приемате достатъчно калций, за да имате здрави кости. Костните фрактури са особено чести при жените след менопауза.
2. Имате мускулни крампи
Мускулните крампи могат да са признак за недостиг на калций, тъй като този минерал помага на мускулите да се движат. Става въпрос за мускулна слабост, свиване или общ дискомфорт в мускулите, особено тези на краката.
3. Не ядете разнообразни салати
Ако не ядете разнообразни салати от листни зеленчуци, като къдраво зеле, ряпа и други е възможно да не приемате достатъчно калций.
4. Имате високо кръвно налягане
Учените са установили, че препоръчителният прием на калций може да намали риска от развитие на високо кръвно налягане. Хранете се с богати на калций храни, като млечни продукти, бадеми, бразилски орехи и зеленчуци като броколи и зеле.
5. Не получавате достатъчно витамин D
Калцият се нуждае от витамин D, за да се абсорбира в тялото. Така че липсата на едното означава липса и на другото. Приемайте повече зърнени храни, мляко и пресни плодови сокове и стойте повече на слънчева светлина в хубавите зимни дни.
6. Имате непоносимост към лактозата
Ако не приемате млечни продукти, възможно е да имате недостиг на калций. Опитайте да добавите други богати на калций храни в диетата си, като бирена мая, сушени смокини, лешници, соя или оризово мляко.

Източник: tialoto.bg