Съучастникът на терористите в Париж разкри плановете на „Ислямска държава“ за Великобритания

33

Великобритания не е цел на атентат, твърди съучастникът в терористичните удари в Париж и Брюксел Мохамед Абрини. Показанията му са били прочетени пред британски съд и бяха цитирани от медии в Белгия.
Абрини стана известен като „мъжа с шапката“ на кадрите от атентата на летището в белгийската столица. След задържането му властите съобщиха, че той сътрудничи, а в медиите се появиха предположения, че може да бъде обявен за защитен свидетел.
Делото във Великобритания се води срещу двама предполагаеми джихадисти, които изпратили 3000 лири на Абрини. По думите на Абрини тази сума няма общо с терористична дейност и е твърде нищожна. Според него организирането на атентат струва много повече.
Доколкото ми е известно, няма планове за удар на „Ислямска държава“ срещу Великобритания, заявил Абрини пред следствието. Доколкото знам, Франция бе обявена за враг. Британските служби за сигурност са по-напреднали, имат по-добри способи за наблюдение и това прави нападенията по-трудни, пояснил той.
Неотдавна френският Център за анализ на тероризма изчисли, че атентатите на 13 ноември миналата година в Париж са стрували на организаторите 82 хиляди евро. Сумите най-често са били превеждани през системи и чрез способи, които не оставят следи. Най-голямото перо в бюджета на атентаторите са били пътните разходи – около 27 хиляди евро за придвижване от Сирия, 20 хиляди евро е струвало наемането на тайните квартири. За оръжия терористите са платили едва 16 хиляди евро, а 11 хиляди евро е струвало наемането на автомобили. За фалшивите документи за самоличност са били похарчени 5000 евро, а за телефон – 3000 евро.

Източник: БТА