Николай Ненчев получи обвинение заради договора за ремонт на МиГ-29

28

Военният министър в оставка Николай Ненчев се сдоби с обвинение от прокуратурата по повод сключения договор за ремонт на самолетите МиГ-29, предаде репортер на bTV.

Това е вторият министър на Реформаторския блок, който се сдоби с обвинение в последните дни. По-рано здравният министър в оставка Петър Москов стана обвиняем заради скандала с турските ваксини.

Според държавното обвинение Ненчев е накърнил материалните интереси на фирма „РСК МиГ” със сключването на договор с Полша за ремонт на двигателите на изтребителите.

Според държавното обвинение договорът с руската фирма за ремонт на самолетите е сключен доста отдавна – преди 2014 г. и до момента не е бил прекъснат.

От прокуратурата поясниха, че накърняването на финансовите интереси на „РСК МиГ” е вторична част от обвинението, тъй като не е трябвало да бъде сключван нов договор с Полша без да бъде отменен старият и действащ с „РСК МиГ”.

Към този момент сумата, за която става въпрос, не е ясна.

Военният министър в оставка се появи в столичното следствие със своя адвокат и лидер на ДСБ Радан Кънев. По думите му сумата, с която е ощетена фирмата, няма да бъде оповестена, тъй като те все още не са получили материалите по делото.

На Николай Ненчев е наложена мярка подписка.

„Абсолютно съм сигурен във всичко онова, което съм правил през годините. Връчиха ми обвинение, което не ме безпокои”, каза Ненчев на излизане от следствието.

„Натискът върху мен беше огромен затова, че съм се придържал строго към българския национален интерес и към интересите на нашите коалиционни партньори”, допълни той. Военният министър в оставка определи случващото се като обезпокоително.

Радан Кънев от своя страна заяви, че стилът на прокуратурата в България е да прави ПР стратегия от досъдебни производства.

В столичното следствие втори ден продължават разпитите на министри от кабинета „Борисов 2” във връзка със сделката с ваксини за деца с Турция.

Снимка: БГНЕС