Задълбочава се кризата в Близкия изток! Сблъсъкът Сирия – Турция все по-близо

38

Директен военен сблъсък между Сирия и Турция изглежда все по-близо. Искри между Анкара и Дамаск прехвърчат отдавна и нееднократно сирийският президент Башар Асад е обявявал, че нахлуването на турски войски на сирийска територия е непожелано и съответно незаконно, и представлява нарушаване на сирийския суверенитет, пише Inews.

Поради което армията на Дамаск има пълното право да предприеме срещу тях бойни действия. Днес Асад отново подчерта това и то часове след изказване на Реджеп Тайип Ердоган, който обяви, че се надява въоръжената сирийска опозиция, подкрепена от войските на Турция, скоро да превземе град Ел Баб. Това явно раздразни сериозно Асад, който пък от друга страна явно вече говори с по-голямо самочувствие след изказванията на Доналд Тръмп, че като президент ще поведе САЩ към война с „Ислямска държава“. Това вероятно ще привлече Русия към съвместни операции срещу тероризма, а паралелно с това ще оттегли подкрепата на Вашингтон към въоръжената опозиция.

„Имаме право на защита. Става дума за нахлуване. Имаме право да защитаваме страната си от нахлуване“, каза Асад в интервю за португалска телевизия, предаде БГНЕС. Сирийският президент отбеляза и че всеки терористи, който се намира в Сирия, е попаднал там през Турция и с подкрепата на Ердоган. „Ето защо борбата с тези терористи е като борба с армията на Ердоган, не с турската армия, а именно с армията на Ердоган, подчерта Асад. Той отбеляза още, че независимо дали дадена държава е членка или не на НАТО, тя няма право да нахлува в друга страна, както изискват нормите на международното право.

Турската армия започна на 24 август операцията „Щитът на Ефрат“ срещу терористичната групировка „Ислямска държава“ с участието на „Сирийската свободна армия“. Завзет бе сирийския граничен град Джараблус, след което настъплението продължи в югозападна посока. Сега на прицел е град Ел Баб. Според Ердоган целта на операцията е прочистването от терористи на територия от 5000 квадратни километра, на която да бъде създадена зона за разполагане на бежанци.