ЦИК проговори за скандала с референдума! Подписи, пликове или бюлетини – кое се брои? (СНИМКИ)

127

Все още няма окончателни данни за избирателната активност в референдума, който се проведе заедно с президентските избори в неделя, а въпросът е от първостепенна важност, тъй като от нея зависи дали отговорите на трите въпроса в допитването ще бъдат задължителни за депутатите или народните представители ще ги приемат само за обсъждане.

За да бъде задължителен референдумът, в него трябва да са участвали повече хора, отколкото в последните избори – парламентарните през 2014 г. Според официалните данни в тях са участвали 3 500 585 души. Бройката е изчислена на база на подписите в избирателните списъци.

ЦИК обяви и предварителни данни – но на база на намерените пликове в урните. Обявеното числото е 3 487 428. Числото, но измерено по брой подписи в избирателните списъци, пък дори е по-ниско – 3 435 775.

Малката разлика даде повод на инициаторите на референдума от „Шотуто на Слави” да обявят, че ЦИК прави чудовищни манипулации. В отворено писмо те цитираха друг брой на участници в референдума 3 501 220.

Какво се брои и откъде идват различите – за да обяснят това в студиото на „Тази сутрин” по БТВ гостуваха говорителят на ЦИК Цветозар Томов, политоложката Цветанка Андреева и двама от сценаристите на „Шоуто на Слави” – Тошко Йорданов и Ивайло Вълчев.

referendum2
Снимки: Ладислав Цветков/БТВ

ЦИК не е взела никакво решение относно броя на участвалите в референдума. Цитирали сме второто число (на намерените пликове – б.ред), защото то е по-високо. Но това са сумарни данни от междинен протокол. Сега се прави второто въвеждане и анализ на съответствието, обясни Цветозар Томов.

На въпрос какво точно се брои – подписи, бюлетини или намерени пликове, отговори, че се брои всичко и трябва да се отстранят несъответствията – например ако в урната се намери бюлетина без плик и празен плик, това не може да се брои като два гласа.

„Получихме сигнал от граждани, че в Силистра има 500 човека, а в секционната комисия е написала, че са се подписали петима души. После има по 300 бюлетини с отговори на въпросите от референдума. Протоколите са ви сбъркани, не дадохте на хората пликове. Има и такива сигнали”, обърна се към Томов Тошко Йорданов.

referendum3

„Демокрацията не е само математика, нито само шоу. Тези 13 хил. гласа са доказателството, че хората не приемат модела…”, вметна Андреева.

Става думи за данни от първо въвеждане на протоколите, след това комисията трябва да отстрани техническите грешки в протоколите, подчерта Цветанов.

Кой носи отговорност, ако в дадена секция не е имало бюлетини, тъй като има и такива сигнали, попита водещият Антон Хекимян.

По думите на Томов това е секционната избирателна комисия (СИК), която трябва да се обърне към районната и да поиска бюлетини.

Защо за грешка на органа, който провежда изборите, биват наказани избирателите, попита другият представител на „Шоуто на Слави” – Ивайло Вълчев.

referendum

Няма избори в света, където не стават нарушения. Но да се правят генерални заключения от няколко сигнала, няма да е справедливо. Ние сме 22 души, които трябва да контролираме изборния процес в над 12 хил. секции, заяви Томов.

Проблемът е, че трудно може да се вярва на ЦИК вече, тия чували, които престояват 3-4 дни… Може сега да се открият още чували, бюлетини… Сбъркани са ви протоколите, по тях има драскано. поправяно. Протоколите ви са пълен батак, заяви Йорданов.