Заплахи преди балотажа: Гласувате „правилно“ или санирането спира (СНИМКА)

31

Листовки със странни заплахи се появиха по входовете на блокове в Смолян – спира се санирането, ако на балотажа в неделя не се направи „правилният избор“. За проблема сигнализираха зрители на bTV.

saniraneto-spira
Снимка: БТВ

Подобни „Покани“ били разлепени на блоковете „Орфей“ 1, 2 и 3 и са подписани от „организатори на санирането“.

„Гласувайте в неделя с №17, в противен случай санирането на блоковете може да бъде спряно, защото политиката на нито една партия не била такава, че да продължи политиката на предишната партия”, пише в листовките.

Когато екипът ни пристигна при блоковете, на входовете вече нямаше никаква бележка, но такава имаше в кошчето за боклук.

От ГЕРБ-Смолян твърдят, че нямат нищо общо със случая. В свой коментар във „Фейсбук” зам.-кметът Марин Захариев определи случващото се като „явна провокация в партизански стил“.

Управляващите обаче не демонстрираха добър синхрон на местно и национално ниво. Зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков направи пред БНР следния коментар за съдбата на програмата за енергийна ефективност: „Очакваме да бъде спряна. Все пак тя се осигурява с държавно финансиране. Държавно финансиране се дава тогава, когато има пари в бюджета. Няма ли пари в бюджета, тя не е с европейско финансиране. Там не искам да коментирам. Знаете каква корелация има и каква права пропорционалност между управление на БСП и ДПС и еврофондове. Винаги ги спират. После тичаме като ненормални да ни ги отблокират в Брюксел“.

Подобни апокалиптични внушения направиха и други политици, свързани с властта.

Столичният градоначалник и зам.-председател на ГЕРБ Йорданка Фандъкова даде тон с интервю за агенция „Блиц“ вчера, в което заяви, че „влизането в спиралата на предсрочни избори би означавало нестабилност, и то в условията на напрежение в региона на Балканите.“.

Кметът на Сливен Стефан Радев днес разви тази теза: „Компрометирането на стабилността в държавата по какъвто и да било начин може да има сериозни последици за общината и да ни върне в изходна позиция. Това означава спиране на осветлението, затваряне на детски градини, спиране на сметоизвозването и начало на хаоса.“