Корнелия Нинова закова управляващите с 4 неудобни въпроса

36

Промените в Изборния кодекс не са компромис, те са сделка за властта. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на дебата по промените в ИК. Нинова зададе четири въпроса на управляващите – какво правят в момента, защо го правят, какъв ще е резултатът и каква е алтернативата. „Безобразие е тази промяна 10 дни преди изборите“, заяви Нинова, цитирана от блиц.

По отношение на твърденията на Данаил Кирилов, че това не е прецедент, Нинова заяви, че едно е да се променя началната дата, от която тече един мандат, а съвсем друго из основи изборните правила. „Няма такава практика. Това, което правите наистина е безобразие“, заяви Нинова.

„Опозицията била виновна, защото видите ли внесла законопроекти, ами отхвърлете тези законопроекти. Не ви е опозицията виновна“, заяви тя и подчерта, че многократно са предупреждавали за промените в ИК. „Какъв ще е резултатът? – Ако парламентът в момента е на дъното по авторитет по всички класации, в момента го бутате и под дъното“, каза тя и посочи, че хората разбират, че това е битка правителството на всяка цена да се остане в управлението.

„Разходи – кой ще ни каже с колко ще оскъпи тази ваша коалиционна игра и кой ще го плаща това?“, каза Корнелия Нинова и призова да се обърнат към народа и да кажат колко ще им струва.

„Алтернатива има, само че тя стои от четири месеца на бюрото на г-жа Цачева и не мърда от там“, каза Нинова и изброи законопроекти, внесени от ПГ на „БСП лява България“ – промени в Закона за държавната собственост, за детските храни, за защита на българското производство, за младежта и спорта, Закона за възрастните хора. Нинова подчерта, че с това трябва да се занимава парламентът, а не със спасяването на властта. „Естествено, че създавате хаос и естествено, че ще се възползвате от този хаос“, заяви лидерът на БСП и подчерта, че няма да позволят това да се случи.

Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт обаче скочи и размаха флашка от трибуната с компрамати срещу Корнелия Нинова.

„Размахвате ги тука, но не ви стиска да ги дадете на прокуратурата? И Яне Янев ги размахваше и сега е осъден за клевета“, сопна се Нинова

Депутатът от ГЕРБ Методи Андреев обаче се намеси в разпрата и заяви от трибуната заяви: „Никакви флашки, никакви листове. Има в един сайт факти и документи за приватизационната дейност на г-жа Нинова, която е г-жа 37%“. Влезте в този сайт г-жо Нинова и ще видите колко хубави неща има за вас“, каза Андреев.

Нинова обяви, че следващата седмица БСП ще предложат споразумение за честни и прозрачни избори. „Пък да ви видим всичките имате ли смелостта заедно да се изправим срещу тях“, заяви Нинова. Според нея това, което се прави, е в интерес на властта, в интерес на това фирм на ПФ да строят оградата на турската граница и Реформаторите да целуват ръка на властта. „Това ли е ви е общественият интерес – това ви е личният интерес Не бързайте, патриоти“, заяви лидерът на БСП.

В процедура на начина на водене Георг Георгиев от ГЕРБ заяви, че не може да се говори по този начин от трибуната на Парламента, тъй като това не е място за емоционални изблици.