Заредиха мобилен телефон с лазерен лъч от 1,5 км (ВИДЕО)

88

Уникален експеримент по зареждане на мобилен телефон с помощта на лазерен лъч осъществи руската ракетно-космическа корпорация „Енергия“, пише „24 часа“.

„Успяхме да заредим телефон от разстояние километър и половина за един час“, посочва представител на корпорацията пред РИА Новости. Той не уточнява марката на телефона и състоянието на батерията.

Научният експеримент по преноса на електроенергия с помощта на лазер е проведен между две сгради. В едната от тях е инсталиран лазерен предавател, а в друга, намираща се на километър и половина, е била инсталирана свързана със зарядното устройство на обикновен мобилен телефон мишена, която с помощта на специален прибор трансформира лазерната – в електрическа енергия.

Както обяснява представителят на „Енергия“, след около два или три месеца, експертите ще бъдат готови да зареждат от разстояние малки безпилотни летателни апарати, а след година – да работят с големи професионални дронове. След това се планира да се проведат изпитвания в космоса – от Международната космическа станция, с помощта на лазерен лъч ще бъде предавана електроенергия на товарния кораб „Прогрес“, който ще се намира на разстояние от 1-2 километра.