Русия и Турция подписаха споразумение за „Турски поток“

24
Снимка: БГНЕС

Русия и Турция подписаха междуправителствено споразумение за изпълнение на проекта за газопровод по дъното на Черно море „Турски поток“, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Договорът бе подписан от министрите на енергетиката на Русия и Турция – Александър Новак и Берат Албайрак, след преговори между руския президент Владимир Путин и турския му колега Реджеп Тайип Ердоган в Истанбул.

Споразумението предвижда да бъдат прокарани две тръби от магистралния газопровод по дъното на Черно море. Те трябва да са готови до декември 2019 г., съобщи в понеделник президентът на руската държавна газова компания Газпром Алексей Милер.

Преговори за прокарване на трета и четвърта тръба не се водят, уточни впоследствие руският енергиен министър Александър Новак.

Русия реши строи газопровода „Турски поток“, след като през 2014 г. се отказа от алтернативния проект „Южен поток“ заради изискванията на Европейския съюз той да отговаря на т. нар. Трети енергиен пакет.

Впоследствие обаче преговорите бяха преустановени, включително заради кризата в руско-турските отношения. Работата по „Турски поток“ продължи с възстановяването на двустранните връзки.

Цената на проекта е изчислявана на 11,4 милиарда долара.

Турция ще получи отстъпка от цената на руския газ в рамките на проекта, съобщи Путин.

Двете страни се договориха още за ускоряване на проекта за построяване от Русия в Турция на атомната електроцентрала „Аккую“, обяви Ердоган.

Турските селскостопански стоки ще бъдат допуснати до руския пазар, съобщи Путин.

Миналата година Турция изнесе в Русия такава продукция за 500 милиона долара. Русия обаче затвори своя пазар за турски плодове и зеленчуци след избухването на кризата в двустранните отношения в резултат на свалянето на руски бомбардировач от турски изтребители в района на сирийско-турската граница през ноември миналата година.

Русия е готова да участва в търгове за изграждане и изстрелване на сателити за Турция, каза още Путин.