Опит за саморазправа с бежанците в „Овча купел“

73

Напрежение заради бежанци възникна късно вечерта в сряда в столичния квартал „Овча купел“. Полицията обградила бежанския лагер в квартала, след като на спешния телефон 112 е получен сигнал, че група младежи смятат да се саморазправят с мигрантите,  съобщи Нова ТВ.

В крайна сметка до сблъсъци не се е стигнало, а причината за напрежението според местни жители е фактът, че предния ден бежанци се нахвърлили върху българин и потрошили автомобила му.

Според 21-годишният шофьор около 21 ч. във вторник група мъже започнали да хвърлят камъни по колата му.

От МВР посочват, че на този етап, в хода на разследването няма установени категорични и обективни данни за участие в инцидента на чужди граждани, настанени регистрационно-приемателния център в района. Работа по случая продължава.

Кметът на София Йорданка Фандъкова увери, че няма повод за притеснение, тъй като има засилено полицейско присъствие във всички рискови квартали на столицата.

„Знаете, че наблюдаваме и по мое искане се увеличи полицейското присъствие на всички рискови места. Безспорно „Овча купел” е едно от тях, заради съществуването на центъра. Ние сме в контакти с хората, живеещи наблизо. Изключително важно е засиленото полицейско присъствие, за да се реагира веднага при всякакви ситуации”, коментира столичният кмет.

„Не бих казала, че има ескалация на напрежението. Напрежението съпътства периодично тези рискови зони, затова е важно да има видеонаблюдение, да има присъствие на полицията. Това създава повече спокойствие и помага да се реагира бързо”, каза още тя.

Заместник-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов също увери, че се полагат максимални усилия да не се стига до такива инциденти.

„Усилен е съставът, който трябва да охранява около всички регистрационно-приемателни центрове”, подчерта той.