Гугъл предоставя лична информация на правителството

46

Поредният доклад на Google за получените искания от правителствата по света за данни на потребители посочва голям ръст на заявките, особено в САЩ.

Компанията споделя, че общият брой на исканията става все по-голям, като през втората половина на 2015 г. бележи исторически рекорд.

През този период правителствата по света са отправили общо 40 677 искания към Google. Те засягат 81 311 потребителски профила, което е с 18% повече спрямо първата половина на 2015 г. Най-много са исканията от САЩ – 12 523 за общо 27 157 профила. В 79% от случаите компанията е предоставяла информация съобщи dnevnik.bg.

Според данните на Google от България също са отправени две искания за два профила. Google обаче не е предоставила никаква информация за тях.

В челото на класацията след САЩ са Германия, Франция и Великобритания. Средно Google предоставя някаква информация в 64% от случаите.

В блога си Google изразява задоволство от предприетите законови промени в САЩ. Според компанията законите за разузнаване и събиране на информация постепенно стават по-модерни и ще защитават данните на потребителите, включително и на тези, които не са американски граждани, и са съобразени с глобалния мащаб на интернет.