Кремъл праща самолетоносача „Адмирал Кузнецов“ край Сирия

32

За първи път след влизането си на въоръжение, първият и единствен руски самолетоносач „Адмирал Кузнецов“ ще се отправи на бойна мисия – към Сирия, съобщи „Дейли Бийст“.

„Генералният щаб е подготвил план за включването на за участие на палубният самолетоносач за нанасяне на удари срещу терористичната групировка Ислямска държава“, съобщава ТАСС, позовавайки се на неназован дипломатически източник. По време на тази мисия екипажът на самолетоносача ще отработи участие в операции по нанасяне на удари по наземни цели.

Влизането в бойни действия на „Адмирал Кузнецов“ е планирано да започне през октомври и да продължи около четири месеца. Едва ли участието на самолетоносача ще доведе до значителни промени в продължаващата вече девет месеца руска въздушна кампания срещу екстремистите от ИД. Руският самолетоносач има на борда си едва 15 самолета.

От изданието отбелязват, че корпусът на „Адмирал Кузнецов“ не е в добро състояние, а освен това корабът често бил участник в разливи на гориво и други инциденти. Освен това самолетоносачът много рядко излизал от пристанището, поради което екипажът му нямал почти никакъв опит при реални условия.

За сравнение американският боен флот разполага с 10 задвижвани с ядрено гориво самолетоносачи клас „Нимиц“, които могат да извършват бойни мисии в продължение на шест месеца. През това лято два американски самолетоносача и кораб-амфибия за удари срещу ИД в Сирия и Ирак. Всеки от самолетоносачите има на борда си поне 60 бойни самолета, сред които 40 Ф/А-18 изтребителя. От една такава плаваща крепост могат да бъдат извършвани по около 100 бойни полета на денонощие.

Изтребителите на борда на „Адмирал Кузнецов“ разполагат предимно с „глупави“ бомби, чието насочване към целите почти отсъства. Освен това руският самолетоносач не разполага с катапулт, което при американските помага за извеждане на мисия на самолети с по-голям запас гориво и повече въоръжение на борда.

Като следствие руските Су-33 и МиГ-29 при излитане имат по-малък запас гориво и едва по няколко оръжия, които да използват срещу цели.

Източник: БГНЕС