Мистериозен звук от дълбините на Карибско море озадачава учените

71

Океанът е шумно място сам по себе си, но покрай глъчката от корабния трафик и пълният с живот морски свят, учените са успели да уловят друг и озадачаващ звук.

Той не може да бъде чут от човешкото ухо, но иначе е отчетлив и мощен и поради това е засечен дори от космоса. И не звучи като нищо, познато ни до момента, пише Science Alert, цитирани от „obekti.bg“.

Всичко започва, когато специалисти от университета на Ливърпул изследват динамиката на Карибско море. Те разглеждали данни за океанското налягане в моделите, когато установили, че в този район се появяват големи и необясними колебания. Затова проверили правени на място измервания от 1958 г. до 2013 г., като ги сравнили с данни за теченията и данни на НАСА. Така открили, че басейнът на Карибско море е като гигантска свирка.

Самото море е важна част от големия океански конвейерен пояс, като там се образуват течения, вливащи се пряко в Гълфстрийм.

Явлението може да бъде регистрирано от Космоса благодарение на колебания в земната гравитация, предизвикани от промените в налягането. Учените се надяват да използват сигнала за прогнозиране на вероятността от крайбрежни наводнения.

Ето как звучи странния звук, усилен с няколко октави, за да стане осезаем от нашия слух.