Ердоган се извини на Путин за сваления Су-24

18

В Кремъл е получено писмо от турския президент Реджеп Тайип Ердоган, в което той изказва съболезнования на семейството на загиналия пилот на сваления от турски изтребител руски бомбардировач Су-24, съобщи прессекретарят на Владимир Путин Дмитрий Песков, пише „Монитор“.

Турският държавен глава изразил заинтересованост в урегулирането на ситуацията, свързана с гибелта на летеца. В писмото Ердоган заявявал готовността си за възможното възстановяване на приятелските отношения между Турция и Русия.

Руският Су-24 бе свален на 24 ноември, а пилотът Олег Пешков бе убит по време на спускането с парашут след катапултиране. Той бе разстрелян от земята. Штурманът на бомбардировача бе спасен. Според турската страна самолетът бе нарушил въздушното пространство на Турция за няколко секунди, според Русия това не се е случило. След това Путин заяви, че това е било удар в гърба от страна на съобщници на терористите.

Инцидентът предизвика сериозна криза в отношенията между Анкара и Москва. Тогава Русия поиска извинение от Турция, но това не се случи. Само преди седмица официален представител на Ердоган заяви, че Анкара няма намерение да се извинява.

Междувременно турският премиер Бинали Йълдъръм обяви, че страната е постигнала значителен прогрес в отношенията с Русия, което ще бъде скоро обявено.„Защо да не се нормализират отношенията с Русия? Турският и руският народи искат да излязат от тази криза. Властите са длъжни да отговорят на очакванията на народа, на нашите граждани. Има прекрасни резултати в отношенията с РФ, в близко време ще споделим с народа информация за тях” – заявил Йълдъръм в изявление, предавано по турските телевизии.