Свят

Турският президент Ердоган е на път да свали премиера Давутоглу

Напрежението между президента Реджеп Ердоган и премиера Ахмет Давутоглу е на път да доведе до сътресения по върховете на турската държава, съобщават местните медии, цитирани от „Медиапол“.

Управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) ще проведе извънреден конгрес през май, на който се очаква досегашният й лидер и премиер Ахмет Давутоглу да бъде сменен. Традиционно в страната лидерът на управляващата партия е и премиер.

В сряда вечерта премиерът и президентът проведоха 90-минутна среща с президента Реджеп Ердоган, а в четвъртък в 11 часа ще има пресконференция, която ще се проведе след среща на централния комитет на партията.

Според източници, цитирани от турския в. “Хюриет“, Давутоглу няма да се кандидатира отново за ръководна позиция.

Турските медии, цитирани от БГНЕС, съобщават, че отношенията между двамата лидери в Турция са обтегнати, а премиерът подготвя оставката си.

Слуховете за рокади по върховете се появиха още на 3 май, когато Давутоглу обяви, че не се притеснява да “се оттегли, от която и да е позиция“.

“Ако е необходимо, ще откажа всяка позиция, която мнозина биха помислили, че смъртен не може да откаже“, каза Давутоглу в своя реч пред парламентарната група на партията.

Подозренията за влошаване на отношенията между двамата се засилиха и след като по-рано през април изпълнителния комитет на управляващата партия взе решение да лиши Давутоглу от правото да назначава регионални партийни лидери.

През изминалите месеци партийни представители от клонове на партията в 15 провинции и области бяха сменени.

Възможните наследници на Давутоглу, които ще бъдат под влиянието за Ердоган, все още стоят на заден план. Сред тях са дългогодишният поддръжник на президента и транспортен министър Бинали Йълдърм и младият министър на енергетиката Берат Албайрак, който е женен за по-голямата президентска дъщеря Езра.

“Неизбежно беше да се появят сблъсъци и те изглежда започнаха. Очевидно това са мъже на политическата амбиция, така че има достатъчно причини да мислим, че има реална надпревара за власт в управляващата партия“, коментира Илтер Туран, професор по политически науки в Университета Билгъ в Истанбул.

Давутоглу винаги е бил внимателен да не критикува открито Ердоган, а президентът подозрително рядко споменава премиера в своите изказвания.

Министър-председателят също така изглежда значително по-ентусиазиран от споразумението с ЕС за намаляване потока от бежанци в сравнение с президента. Досега Давутоглу е влизал и в сблъсък с Ердоган за преследването срещу журналисти.

Премиерът е казвал, че няма нужда да се бърза по искането на Ердоган за създаване на президентска система в Турция.

“Кола, която има двама шофьори не може да не направи катастрофа. Неизбежно ще има катастрофа“, заяви председателят на парламента Исмаил Кахраман, който е приближен на Ердоган.

Според западните медии сблъсъците между Ердоган и Давутоглу са били неминуеми. Президентът се опитва да консолидира около себе си държавната власт в опит да избегне политическите кризи от края на миналия век, които спъваха развитието на Турция. Давутоглу на свой ред иска да има достатъчно власт, за да бъде успешен премиер.

Leave a Comment
Сподели
Публикувано от
Дарин Попов

Скорошни постове

  • България

Какво да купите за подарък за Деня на Майката?

Празнуването на Деня на Майката може да се проведе по много различни начини, но е…

преди 4 седмици
  • Спонсорирани

Мъжките суичъри в дамските тоалети – вижте защо са толкова популярни

Суитшъртите са толкова удобни и универсални дрехи, че може би ще искате да имате няколко…

преди 1 месец
  • Спонсорирани

Пазарувай от вкъщи бързо и удобно

Развитието на дигиталния свят бележи промени в редица аспекти от живота на хората и предоставя…

преди 2 месеца
  • Спонсорирани

Маркучи за въздух: Какво трябва да знаем и как да изберем?

Маркучите за въздух са важен компонент, който има множество индустриални и домашни приложения. Те са…

преди 3 месеца
  • Спонсорирани

Обувки за детската градина: Осигурете комфорт и безопасност за вашето дете

Като родители ние винаги искаме най-доброто за нашите деца, особено когато става въпрос за тяхното…

преди 9 месеца
  • Спонсорирани

Защо да наемем компактна кола за краткосрочно пътуване

Наемането на автомобил за кратко пътуване предлага редица ползи, особено когато разполагаме с ограничено време,…

преди 10 месеца