Румънски учени: Трус от 8 по Рихтер бил възможен в България

91

Трус със сила над 8 по Рихтер може да връхлети България. Предупреждението е на румънски учени, които прогнозират, че земетресение от 9-а степен във Вранча може да порути северната ни съседка. Според сеизмолозите от Букурещ подобно бедствие ще е много фатално за Русе и цяла Северна България. Преди ден земетресение разлюля Нова Загора и Сливен с магнитуд 4,2 по Рихтер. После бяха усетени още няколко вторични труса, съобщава столичен всекидневник.

На 22 май 2012 г. 5,6 по Рихтер се събуди на 5 км северозападно от центъра на град Перник. Столицата така се разлюля, че повечето хора вече се виждаха на оня свят, всички изскочиха по бели гащи на улицата. 18 000 жилища в Пернишко пострадаха от труса. Според нашите учени обаче румънската прогноза за над 8 по Рихтер няма как да е вярна и въпреки информацията, с която разполагат от колегите си на север от Дунав, нямало от какво да се притесняваме.

Сеизмолог №1 у нас проф. Емил Ботев е категоричен, че такъв силен трус няма как да връхлети България и нашето географско положение не предразполагало подобни земетресения.

Румънците обаче от няколко години се подготвят и заздравяват сградите си, направили са проверки за състоянието на абсолютно всеки обект за живеене. Учените от Букурещ са категорични, че люшкането на Вранча става все по-често и силно. При земетръса от 1977 г., който беше 7,4 по Рихтер, ние дадохме около 250 жертви. Твърди се обаче, че труповете са били повече. Румънците губят 1600 души, като жертвите са предимно в столицата им Букурещ.

На 4 март 1977 г. точно в 21,24 ч. започва най-убийственото земетресение в историята на България. Всичко трае по-малко от минута, но картината е апокалиптична. Свищов потъва в мрак и тъмнина, обхванат от масова паника и истерия. Въпреки трагедията и стенанията изпод развалините из улиците плъзват мародери, които плячкосват в тъмното магазини и опустели домове. Около полунощ спасителите започват да вадят първите трупове. Блок №1 на ул. „Георги Матев“ и общежитието на „Свилоза“ са се превърнали в огромни ковчези.
Според Емил Ботев страната ни дава тогава много жертви само защото е имало незаконно построена дискотека, която не е отговаряла на архитектурните изисквания. Той е категоричен, че преди санирането, което предстои, майсторите трябва задължително да проверят металните скоби, които задържат панелните блокове. Ако те са изгнили, това можело да бъде фатално дори при по-лек трус. Блоковете били изкривени от множеството слаби земетресения, които ги люшкали. По асансьора се разбирало дали сградата е опасна за живеене, ако той не работел, това много често било заради изкривяването от трусове.

„8-етажните панели са на трето място по устойчивост за земетресения. Най-стабилни са тези сгради с дървена конструкция (по американски стил), после са тези с налят бетон – по-високите сгради. Панелките пък са по френски стандарт, който е доста здрав и устойчив“, категоричен е проф. Емил Ботев.