US издание: Русия и Китай са на крачка от създаване на военен алианс

26

Военното сътрудничество между Москва и Пекин излиза на ново равнище, пише професор Лайл Голдстайн от Военноморския колеж на САЩ в National Interest

Десетилетията на руско-китайско сътрудничество във военната сфера биха могли да доведат до военен алианс, пише професор Лайл Голдстайн от Военноморския колеж на САЩ в National Interest.
В последно време все по-често звучат гласовете на ония, които предричаха влошаване на руско-китайските отношения, пише професорът.

Причините се търсят в културните различия, в демографските диспропорции, в геополитическото съперничество и дори в историческия опит: съветско-китайските разногласия от времето на Студената война доведоха не само до влошаване на двустранните отношения, но и до разцепление в международното комунистическо движение.

Бързо променящия се баланс на силите в западната част на Тихия океан опровергава такава интерпретация на събитията, пише Голдстайн.

Главна опора на китайската стратегия за блокиране на достъпа A2/AD са разнообразните версии на руския изтребител Су-27. Китайските J-11, J-15 и J-16 са модернизирани версии на руския изтребител Су-27. Скоро Русия ще достави на Китай Су-35С.

Втората опора на китайската сигурност са нейните противокорабни ракети YJ-12 и YJ-18, с които Китай снабдява въздушните и морските си съдове.

Изглежда обаче, че сега се работи над нова амбициозна програма за военно сътрудничество, отбелязва експертът. Съвместните военноморски учения през 2014 и 2015 г. позволяват да се говори, че взаимодействието между Русия и Китай е излязло на ново равнище.

През май 2014 г. в ученията в Източнокитайско море са участвали 14 надводни кораба и две подводници. Отработвани са атаки на обекти „зад хоризонта”.

След година в съвместните учения участваха 9 кораба в Средиземно и Черно море, на които Пекин демонстрира мускули в европейски води.

През август 2015 г. в мащабни учения в Японско море участваха 23 кораба, 2 подводници, 15 самолета, 8 вертолета, а така също морска пехота и десантчици. Тези учения станаха най-големите за цялата история на руско-китайското сътрудничество.

При това в китайските медии и в официалните издания на китайската армия винаги отзивите за руската военноморска активност са били положителни.

Източник: БЛИЦ