Задържаха огромно количество канабис в Кюстендил

57

По искане на Окръжна прокуратура – Кюстендил съдът задържа под стража обвиняем, отгледал и държал четиринадесет килограма канабис

На 07.04.2016 г. е образувано досъдебно производство срещу П.З.А. (на 52 години) за извършени от него престъпления по чл. 339, ал.1 от НК и по чл. 354а, ал.1 от Наказателния кодекс.

На същата дата по-рано било извършено претърсване и изземване в наследствена на обвиняемия къща в с. Кършалево, обл. Кюстендил и прилежащите към нея стопанска постройка и избено помещение, както и в изоставена къща, в непосредствена близост с първата. Били намерени гладкоцевна пушка, марка „ИЖ 18“ и боеприпаси, за които обвиняемият нямал надлежно разрешително. Отделно от това разследващите намерили и иззели пликове и чувал със суха тревиста маса с общо тегло 14 060.2 кг., реагираща положително за канабис.

Били иззети също така маратонки, принадлежащи на обвиняемия П.З.А., подметките на които са зацапани с изсъхнала пръст с полепнали малки сухи зеленикаво-кафяви листа, също реагиращи положително на канабис. Намерена била и електронна везна, както и множество вещи, сочещи на обстоятелството, че наркотичното вещество е било отгледано от обвиняемия – саксии, въздуховоди, пръскачки, сухи стъбла с мирис на канабис, радиатори и др. От посочените по-горе веществени доказателства са иззети годни дактилоскопни следи.

Иззетите веществени доказателства, снимковия материал и свидетелските показания сочат на наличието на прецизно оборудвана „лаборатория“ за отглеждане и преработка на канабис, станало по инициатива и при активното участие на обвиняемото лице. Самия избор на мястото на осъществяване на тази дейност – необитаема къща, намираща се на скрито място и отстояща само на 30 метра от обитаваната от П.З.А. наследствена къща в с. Кършалево сочи на една добре планирана и предварително обмислена и подготвена дейност. Село Кършалево се състои от няколко махали с по две-три къщи, отдалечени значително една от друга и повечето необитаеми.

Налице са свидетелски показания, че по искане на обвиняемия е бил прекаран кабел за ток от неговата къща до своеобразната „лаборатория“.

След като П.З.А. бил задържан с постановление на ОП-Кюстендил за срок до 72 часа прокуратурата е внесла в Окръжния съд в града искане за постоянното задържане на обвиняемото лице.

Искането е уважено, като на обв. А. е определена постоянна мярка „задържане под стража“. Според съда е налице както опасност обвиняемия да се укрие, така и да извърши друго престъпление.