Германия дава €5000 за покупка на електромобил

36

Германското правителство ще въведе парични дотации за покупка на автомобил с нулеви вредни емисии. Решението влиза в сила от 1 юли 2016 г.

Държавата ще изплаща 5 000 евро на всеки гражданин, който закупи електромобил, и по 3 000 евро на фирми и предприятия. Според прогнозите на Министерство на икономиката, транспорта и опазване на околната среда общата сума в този сектор ще е над 1,3 млрд. евро. Около 40% от нея ще бъде изплатена от производителите на електромобили.

Германия предвижда и построяването на около 15 000 станции за зареждане на електрическите автомобили, за което ще е необходима немалка сума.

В цялата страна предстои голяма автомобилна електрификация.В начален етап всеки пети автомобил, закупен с бюджетни средства, ще работи с електрическа тяга.

През 2015 година в Германия бяха продадени около 12 000 електромобила, а според прогнозите на експертите, само след 5 години броят електромобили в Германия трябва да превиши 1 милион.Използването на електромобили става все по-масово, а тяхното зареждане с помощта на енергия, натрупана чрез слънчеви панели, наистина може да изчисти замърсената природа, пише Kaldata, цитирани от economic.bg.