Две модерни домашни наркооранжерии разкриха при спецоперация на полицията

29

Иззети са общо 33 саксии със засадени наркотични растения. Постоянна мярка за неотклонение е наложена на 29-годишен криминално проявен мъж

Успешната спецоперация на служители от столичното Шесто РУ е проведена на 18 март. В хода на акцията срещу престъпления, свързани с наркотици, в ареста попаднал К.Г. /29 г./ от София. Последвали процесуално-следствени действия на обитавания от него адрес. Там полицаите открили обособена домашна оранжерия за отглеждане на марихуана,  оборудвана с нагревателни лампи, влагомери, трансформатори, вентилатори, въздуховоди и вентилационна система. За подпомагане на растежа на наркотичните растения са ползвани и химически торове. Намерени и иззети са 21 саксии със засадени растения, множество суха растителна маса, както и електронна везна.
Претърсване е извършено и в жилището на приятелка на задържания, където разследващите се натъкнали на втора оранжерия, оборудвана с химически и технически средства както първата. Конфискувани са 12 саксии, засадени с растения, и количество суха тревиста маса. Резултатът от назначената експертна справка показва, че иззетата тревиста маса е марихуана с общо тегло 1 126.71 грама. Предстои изготвяне на експертиза и на 33-те зелени растения.
По случая е образувано досъдебно производство. За срок до 24 часа бил задържан К.Г., който е криминално проявен за престъпления, свързани с наркотици. След доклад на събраните материали в Софийската градска прокуратура,  той е привлечен в качеството на обвиняем за престъпление по чл. 354 а, ал. 1 и чл. 354 в, ал. 1 от НК. Наложената му 72-часова мярка за задържане е изменена в постоянна.