Кървав Великден в Пакистан. Атентати отнеха живота на 23 деца

121

Броят на жертвите от атентата в Пакистан продължава да расте. До момента се съобщава за 72 загинали – 23 от тях са деца. Най-малко 300 са ранените. Взривът е избухнал на входа на детска площадка, където е имало струпване на християни, празнуващи Великден. Болниците в Лахор са препълнени – много от пострадалите са в критично състояние, сред ранените има най-много деца. Бомбата е била самоделна, пълна със сачми, свидетелстват полицаи, присъствали на ужасяващата сцена, съобщава БГНЕС.

Терористична групировка на пакистанските талибани „Джамаат ул Ахрар“, част от Ал Кайда, пое отговорност за атентата с думите:

„Нападнахме християните. Искаме да покажем на властите в Пакистан и Наваз Шариф, че ние сме тук и ще правим каквото си поискаме! Нашите атентатори-самоубийци ще продължат с атаките“

Мъжът, който се е взривил е 28-годишен жител на пакистанския град Музафапаргарх (провинция Пенджаб). Полицията вече арестува 15 заподозрени за съучастие в атентата, сред тях са двамата братя на предполагаемия терорист.

Властите в Пенджаб обявиха тридневен траур, а премиерът на Пакистан Наваз Шариф отложи посещението си във Великобритания за да обсъди със силовите ведомства ситуацията в страната.

Лахор е най-либералните и богати градове в страната. Затова и празнуването на Великден не било необичайно. Християните в страната са едва 1.6% от населението, но съставляват втората най-многобройна общност след индусите.

Атаките срещу християнски църкви и населени места с християнско население зачестиха през последните години. Една от най-смъртоносните атаки беше осъществена през 2013 г., когато след експлозия на две бомби загинаха 80 души.