България пое още 2 млрд. евро дълг

23

България е поела още 2 млрд. евро дълг, като е продала 7-годишни облигации за 1,14 млрд. евро и 12-годишни за 850 млн. евро, съобщава агенция „Блумбърг“, като се позовава на човек, запознат с транзакцията, който обаче е пожелал анонимност.

„Правителството в София има нужда от парите, за да рефинансира предишен дълг, да покрие бюджетен дефицит и да има за ликвиден буфер“, допълва агенцията, цитирана от БТВ. Припомняме, че преди година България пое дълг от 3,1 млрд. евро. В писмен отговор до депутат миналата седмица министър Горанов уточни, че максималният размер на новия държавен дълг, който може да бъде поет през текущата година, е 5,3 млрд. лв.

„В рамките на този лимит може да бъде поет държавен дълг на международните пазари по създадената през 2015 г. Средносрочна програма в размер до 3,9 млрд. лв. или тяхната равностойност в друга валута“, обясни той.“

Поемането на външен дълг не е самоцел, а управлението на държавния дълг се осъществява при отчитане състоянието на икономиката, обвързано с макроикономическите прогнози в тригодишен хоризонт и предлагайки различни варианти на действие в зависимост от благоприятстващите фактори на вътрешните и международните пазари. Поради това лимитът от 8 млрд. евро по средносрочната програма има реални предпоставки да не бъде достигнат до края на 2017 г., която е третата година от програмата“, допълва още министърът на финансите.