Сръбски медии: Паника в Косово! Ибър приижда, евакуират се цели семейства

33

Под заглавие „Паника в Косовското Поморавие, Ибър приижда, цели семейства се евакуират“ сръбският вестник „Курир“ съобщава за новите наводнения, които са обхванали южната част на страната заедно с Косово.
„Курир“ съобщава, че евакуацията на семействата от Рани луг е била извършена от екипи на „Червения кръст“, изпратени от Младеновац, предаде „Фокус“. Според вестника цялата обработваема земя в община Звечан отново е била наводнена, след като водите са се оттеглили след наводнението от миналата седмица.
Червен код за опасно време бе обявен в Хърватия, а вече започна и хаос в транспорта, предава белградското радио Б92, позовавайки се на хърватски метеоролози.

Страната е обхваната от ураганен вятър и интензивни валежи от дъжд и сняг.

„Ютарни лист“ пише, че най-големи валежи се очакват в Горски Котор и района на Лика, където се очаква дъждът на премине в сняг. Вестникът съобщава, че по Адриатическото крайбрежие бурята продължава и е съчетана със силен вятър, който предизвиква големи вълни.

В района на Истрия, на северното приморие, се очаква вятърът да достигне 145 км/ч. Силен южен вятър от сутринта е измерен в Славония и Барание. В Далмация вятърът достигна 101 км/ч. С Загреб валежите продължават, а вятърът достигна 95 км/ч.

Свлачища и придошли реки са прекъснали редица пътища в Македония, предава скопското издание „Плюс инфо“, цитирано от „Фокус“.

Околовръстното шосе в участъка Ботоля-Ресен е прекъснато на 2 места от свлачища. По тази причини трафикът е пренасочен през града.

Свлачище е прекъснало пътя Делчево-Берово в Източна Македония. В района на Нов Истевник пътният трафик се осъществява само в едното платно.

Придошлата Каловска река е наводнила пътния участък Удово-Валандово. Затворен поради наводнение е и пътят Гевгелия-Марвинци. Препоръчва се пътят Удово-Валандово-Гевгелия.

Заради възможността от повторно активиране на свлачищата по пътя Кочине-Делчево движението продължава да бъде забранено.