Прокуратурата разследва пожара в Авиомузея в Крумово

108

Под ръководството на Военноокръжна прокуратура Пловдив се провежда разследване за пожара в Авиомузей в Крумово, при който в хале към музея напълно изгаряха 5 самолетни експоната, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата, информира „Фокус“.

Унищожени са 2 оригинални самолета – модел Поликаров – ПО 2 (руско производство ) и модел ЛАЗ-7 (българско производство ) и 3 макета/реплики на самолетите българско производство Капрони -КД1, ДАР 1 и Албатрос-2.
От събраните до момента доказателства е установено следното:
Пожарът е възникнал около 11.00 часа на 12.03.2016 г. в хале към Авиомузея, където се съхранявали и реставрирани музейните експонати. Същите били подготвяни за изложение по случай празника на авиацията на 12 април 2016 г. По това време в халето започнал да извършва реставраторски дейности 75 годишния реставратор към музея Минчо Л. Въпреки, че в халето имало леснозапалими материали (лакове, бои, дърво и плат, от които били изградени различни части от музейните експонати) и били въведени специални изисквания за безопасност, реставраторът започнал работа с ъглошлайф, за да отреже метална планка, която смятал да монтира на макета на самолета ДАР 1. При работата с ъглошлайф, искри попаднали върху крилото на самолета и то се запалило. Минчо Л. опитал да потуши пожара, включително и с пожарогасител, но не успял. Пламъците бързо се разпространили и обхванали всички 5 самолета, които били напълно унищожени от огъня. От пламъците пострадал и самият Минчо Л., който получил изгаряния по дясната ръка.
След потушаването на пожара е извършен оглед на местопроизшествие от военни разследващи органи. Разпитани са свидетели. Местопроизшествието е посетено от наблюдаващия прокурор от ВОП Пловдив и от военноокръжния прокурор на Пловдив г-н Димо Бъчваров. Назначена е пожарао-техническа експертиза. В понеделник разследването, за запалване на имущество по непредпазливост, ще се възложи на военни следователи.