Над 50 хил. са регистрираните със зика в Колумбия

18

Над 51 000 заразени с вируса зика, сред които 9511 бременни жени, са регистрирани в Колумбия, което прави около 3700 нови случая за седмица, сочат официалните данни от събота във втората най-засегната от епидемията страна след Бразилия, предаде Франс прес и bTV.

В седмицата от 28 февруари до 5 март Националният институт по здравеопазване е регистрирал 3702 нови случая на зика, като 2259 били от този период, а 1443 – от предишни седмици, но тогава не са били обявени. С това общият брой на заразените е достигнал 51 473 души.

Вирусът на зика се предава от тигрови комари и предизвиква грипни симптоми. Смята се, че нанася поражения също на мозъка на бебетата, на гръбначния мозък, причинява заболяване, известно като синдром на Гилен-Баре, тежки неврологични смущения и поразява нервната система, предупреждават учените.

След Бразилия първи случай на микроцефалия (малформация при новородени, които се раждат с по-малка глава), свързан с вируса зика, беше регистриран в Колумбия, съобщи в началото на март британското научно сп. „Нейчър“.

От 15 декември 2015 г. до 5 март 2016 г. колумбийският институт по здравеопазване е отчел 327 случая на неврологични синдроми (Гилен-Баре и различни полиневропатии) с предхождащи състояния, сходни със зараза с вируса зика.

Институтът съобщава също за 77 смъртни случая, които може да са свързани с денга – болест, която също се разпространява от този комар и е поразила 26 691 души в Колумбия от началото на годината.

В Бразилия, най-засегната държава, вече са регистрирани над милион и половина случая на зика.

Световната здравна организация (СЗО) предупреди,че вирусът се разпространява из цяла Америка с изключение на Канада и Чили.