Трафиканти лъжат бежанци, че ги водят в Сърбия, а ги оставят у нас

48
Няколко пазарджишки села край автомагистрала „Тракия“ се оказаха част от канал за трафик на нелегални бежанци. Каналджиите използват населените места като заблуждават мигрантите, че се намират в Сърбия и ги изоставят до първите къщи в селата, след което прибират парите им.

„Тракия“ е една от основните артерии, през която минават мигрантите, за да придвижат до вътрешността на страната. Преди да стигнат София, каналджиите най-често ги изоставят край пазарджишките села, където би трябвало да ги поеме друг или просто им прибират парите и ги оставят да спасяват сами, съобщава Нова телевизия.

„Каналджиите са взели съответните суми от тези хора, изоставят ги близо до автомагистрала Тракия като им посочват въпросната разделителна мрежа, която е предпазна мрежа в случая и не дава възможност на хора и животни да преминават буквално през аутобана. Казват им, че това е граничната инвица- това е границата между България и съседните на нас държави и преминавайки те вече са в другата държава“, пояснява Мирослав Стоянов- говорител на ОДП на МВР- ПазарджикНай-често каналджиите им обяснявали, че зад тази ограда ето там отсреща в далечината е Сърбия. За това бежанците масово прескачат оградата, но когато стигнат до там, се оказва че се намират в пазарджишкото село Каллугерово. Затова често край селата Гелеменово, Динката и Калугерово могат да се видият цели групи изоставени бежанци. В Кулегорово хората живеят в страх, защото преди дни в края на селото на една от поляните виждат 130 бежанци от Афганистан и Ирак

След като повечето държави затвориха границите си за мигранти, у нас полицията очаква бежанският поток към вътрешността на страната да се увеличи. Досега в Пазарджикшо са задържани четирима каналджии, но до момента нито един от тях не е осъден.По данни на полицията тарифата за трафик на бежанци през България е между 500 и 1000 евро на човек.