За година българските авиокомпании са превозили 2 млн. пътници

52

7% ръст на превозените пътници планират българските авиокомпании за тази и за следващите години. Ниските цени на горивата и конкуренцията на международния авиационен пазар свалят цените и качват все повече хора в самолетите, съобщава „24Часа“.

2 млн. пътници са превозили българските авиокомпании през миналата година, срещу 1,7 млн. през 1989 г., което се помни като златното време на авиацията, ръстът е 16%, каза председателят на Асоциацията на българските авиокомпании Светослав Станулов. Общо превозените пътници през 2015 г. от и до България са 7,46 млн. Делът на пътувалите по редовни линии е 4,87 млн., при 2,5 млн. с чартърни полети. Забелязва се тенденция хората да предпочитат редовните линии, заради онлайн резервацията на самолетни билети и хотели.

Делът на нашите авиокомпании на пазара от и до България е 27%.

Паркът на родните авиопревозвачи е от 44 самолета и 7 вертолета. 27 са пътническите, те разполагат с 4400 места. 10 български самолети извършват полети в трети страни. Това позволява натоварването на парка целогодишно, тъй като чартърните полети са сезонни.

До и от морските летища във Варна и Бургас са пътували 3,5 млн. души, до там преобладават чартърните полети, спадът през 2015 г. е 4,12 на сто. За тази година се прогнозира ръст, заради очакваното завръщане на руските туристи, както и по-голямо присъствие на туристи от Германия. Приемането на тези пътници предимно през летните месеци, което е съизмеримо с тези на летище София за цяла година, е благодарение на добрата организация на Ръководство въздушно движение и на летищата в Бургас и във Варна, казва Станулов. През летище София са преминали близо 4 млн. пътници, което е ръст със 7%., спрямо 2014 г.