Австрия ще ни помага за мигрантите

57

Австрия ще подкрепи България в няколко основни направления. Това каза пред журналисти в Бургас федералният министър на вътрешните работи на Австрия Йоханна Микс – Лайтнер, предаде „Фокус”.

„Едното е при осигуряването на сигурността на границите. Второ – ще задълбочим също така нашето стабилно сътрудничество и ще окажем съдействие при установяване на фалшиви документи за самоличност на лицата, които преминават през границата. В една такава чувствителна ситуация, в която се намираме в момента, е изключително важно сътрудничеството между Вътрешното министерство и Министерството на отбраната”, каза още Йоханна Микс- Лайтнер. Днес тя, заедно с федералния министър на отбраната и спорта на Австрия Ханс-Петер Доскоцил, българският министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова и българският министър на отбраната Николай Ненчев посетиха на място Регионална дирекция „Гранична полиция”- Елхово, за да се запознаят с предприеманите от страната ни действия за охрана на българо-турската граница.

На Летище Бургас делегацията бе посрещната от кмета на Община Бургас Димитър Николов и директора на ОДМВР – Бургас ст. комисар Калоян Калоянов. „Имахме възможността днес да погледнем по какъв начин се охранява външната граница. От наша гледна точка това обезпечаване на външната граница се осъществява посредством тази ограда, също така се с технически средства и с персонал и то на високо професионално ниво. Аз съм убедена, че ако навреме България не беше изградила тази ограда, в момента миграционният натиск щеше да мине точно през тази граница. Нашата основна цел е да спрем неконтролируемия поток от бежанци през Европа, независимо от това, че междувременно текат разговори и ние сме осигурили възможността да пресечем и да затворим границата между Македония и Гърция. Искаме да организираме като начало конференция на равнище ръководители и полицейски директори, като на нея ще поканим всички страни, засегнати от Балканските маршрути на миграция, както и страните от „Вишеградската четворка“”, каза още Йоханна Микс- Лайтнер.

Стана ясно, че следващата седмица ще бъде изпратена българска делегация на посещение в Министерството на отбраната в Австрия, за да се говори по въпроси, свързани с подкрепата от нейна страна с необходимата техника, която ще се изпрати на българската граница – автобуси, линейки и друг тип необходима техника. Ще се обърне по-голямо внимание и на охраната черноморската граница, тъй като има голяма вероятност част от бежанската вълна да се насочи в тази посока.