Приеха задължителното гласуване на първо четене

25

След близо петчасови дебати Народното събрание прие на първо четене 10 от 14 законопроекта за изменение на Изборния кодекс.
Въпреки Конституцията и отказа на парламента да подложи въпроса на референдум, депутатите одобриха въвеждането на задължително гласуване, предложено от Патриотичния фронт, съобщава actualno.com.

Текстовете на Патриотите предвиждат глоби за тези, които не са упражнили правото си на глас – едната мярка е лишаване от социални помощи за срок от 3 месеца, а другата е глоба от 50 лв. За хората с трайни увреждания, както и за възрастните над 80 години, които не са гласували, не се предвиждат наказания.
Идеята беше подкрепена от 121 депутати, 27 гласуваха „против“, а 21 се въздържаха. Все още обаче текстът предстои да бъде разгледан на второ четене. Промяната в Изборния кодекс може да бъде отменена и от Конституционния съд – на основание, че гласуването е право, а не задължение.
Съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов обясни, че идеята за задължително гласуване не е нова в Европа. „В Белгия, Гърция, Кипър и Люксембург има задължително гласуване. Във Франция пък при изборите за сенат има задължително гласуване. В Италия не можеш да запишеш детето си в детска градина, ако не си гласувал“, уточни той.