Тереза Мей подкрепи „твърдия Брекзит“

39

Премиерът на Великобритания Тереза Мей заяви, че страната ще напусне единния европейски пазар, няма да спазва четирите свободи, включително свободата на движението, и няма да плаща „големи суми пари на Брюксел“, предава Deutsche Welle, цитира Фокус.

Мей заяви, че ще търси „най-широкия възможен достъп до единния пазар“ и „смело и амбициозно“ споразумение за свободна търговия с Европейския съюз. Тя обаче подчерта, че за страната приоритетна ще бъде търговията с другите части на света.

Мей също така напомни изказването на бъдещия американски президент Доналд Тръмп, че Великобритания „не е на края на опашката, а в предните редици“ по отношение на търговските споразумения със САЩ.

Освен това премиерът уточни, че Обединеното кралство ще „контролира“ броя на идващите в страната, но правата на гражданите на ЕС, живеещи във Великобритания, и на британските граждани, живеещи в ЕС, трябва да бъдат гарантирани.

Мей допълни, че Великобритания ще се оттегли от Европейския съд. Всички закони ще бъдат създавани в британския парламент,а не в Брюксел. Тя посочи, че Шотландия, Уелс и Северна Ирландия ще бъдат консултирани за преговорите за Брекзит.