Германската армия набира кадри от ЕС, България притеснена

162

Германската армия ще търси кадри в страните от Европейския съюз.

Началникът на генералния щаб на германската армия ген. Еберхард Цорн обяви, че властите във ФРГ обмислят да позволят на военните в страната да набират граждани от други държави в ЕС за някои армейски длъжности, включително лекари и специалисти по информационни технологии, предаде „Асошиейтед прес“, цитирана от БТА.

Чехия, Швеция, Белгия и Дания не са против тази идея, но Франция би останала резервирана.

България, Румъния, Словения и Гърция имат опасения, че техните войници може да бъдат привлечени от по-високата заплата в Германия, посочва Франс прес.

„Разбира се, трябва да внимаваме да не се конкурираме с нашите европейски колеги“, каза генерал Цорн.

През 2011 г. в Германия отпадна задължителната военна повинност и сега Бундесверът трябва да се съревновава за новобранци в условията на здрава икономика и ниска безработица.

„Трябва да гледаме във всички посоки във време, когато има недостиг на специалисти“, заяви днес ген. Цорн, цитиран от вестникарската група „Функе“. „Възможност, която проучваме, е да допуснем заявления от граждани на ЕС във всяка специфична сфера – говорим за лекари или специалисти по информационни технологии“, добави началникът на генералния щаб.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама