Как да подобрим паметта си за 10 минути на ден

34

Mоже и да разглеждаме мисловната и физическата дейност като две отделни неща, но двете всъщност за взаимносвързани.

Това потвърждава и скорошно проучване, проведено в Калифорнийския университет.

Според резултатите редовните физически упражнения могат да подобрят когнитивните функции. За да се възползваш от този ефект, е необходимо да отделяш ежедневно само 10 минути за „леки упражнения“, а за такива учените имат предвид „равнозначни на йога или тай чи“.

Докато все още не е ясно как точно физическата активност подобрява мисловните функции, учените твърдят, че тази дейност увеличава взаимодействието между хипокампа (корова гънка, част от мозъчното вещество) и участъците от мозъчната кора, свързани със спомените.

Според един от ръководителите на проекта – проф. Майкъл Яса, хипокампът е значим елемент за мисловната функция, засягаща спомените: „Хипокампът е важен за създаването на нови спомени. Той е и един от първите участъци от мозъка, които започват да се влошават с възрастта, и то в доста по-голяма степен при болестта Алцхаймер”.

Въпреки малкият мащаб на изследването, в което участват 36 лица, резултатите се разглеждат като обещаващи. Проф. Яса обяснява, че то е „изключително ценно за установяването на конкретно предписание към възрастните хора, което да забави мисловното влошаване.“

Не само йога и тай чи вършат работа, добавя Яса: „Дори малки почивки за разхождане могат да имат значителен ефект за подобряването на паметта и мисловната дейност.“ Затова си отделяй ежедневно 10 минути за движение – малко е, но здравето ти ще го оцени.

Източник: edna.bg

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама