Парламентът реши да се създаде Съвет по киберсигурност към Министерски съвет

61

Народните представители приеха на първо четене Закон за киберсигурност, предаде Агенция „Фокус“.

„За“ гласуваха 89 депутати, 12 бяха „против“, а 19 се въздържаха.

Законът предвижда създаването на нов орган – Съвет по киберсигурност, като нещатен консултационен орган към Министерски съвет. Премиерът трябва да определи Национален координатор по киберсигурност. Със закона се създават и нови компетентни органи – Национално единно звено за контакт и Национален екип за реакция при инциденти в киберсигурността.

Като сектори, които могат да станат обект на киберпрестъпления, законът посочва: публична администрация, енергетика, транспорт, банково дело, финансов пазар, здравеопазване, доставка и снабдяване с питейна вода, цифрова инфраструктура. Законът въвежда изисквания за сигурност, на които доставчиците на цифрови услуги трябва да отговарят. Определя се размерът на глобите и санкциите при нарушение на закона.

Всички дейности по закона ще бъдат в рамките на бюджета на институциите за годината, няма да се изисква отпускане на допълнителни средства.
Законът уеднаквява националните с европейските процедури с цел намаляване на документацията и ускоряване на времето за взаимодействие. Предвижда се въвеждането на формуляр за докладване на инциденти, с който органите да изискват помощ при нужда.

В българското законодателство до момента няма принцип на взаимодействие при киберинциденти. Няма и ясно определени органи, които да отговарят за засегнатите сектори. Киберсигурността се приема като функция на МВР, което на практика не е така.

 

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама