Запазиха отделен от тялото мозък жив в продължение на 36 часа

122

 Учени от Йейл съобщиха, че са успели да поддържат жив мозък не прасе извън тялото в продължение на 36 часа – експеримент, който може да промени познатите ни схващания за смъртта.

Новината се посреща едновременно с вълнение и морална загриженост. Ако същото нещо може да се постигне при мозъка на човек, технологиите ще разкрият нови възможности за продължаване на живота.

Неврофизиологът от Йейл Ненад Сестан описа експеримента през март на научна конференция, чиято тема бяха етичните норми във връзка със съвременните постижения на науката.

Според Сестан неговият екип е повторил експеримента върху близо 200 прасета от кланици. Използвана е система за изкуствена кръв, затоплящо устройство и помпи, за да се запази циркулацията в мозъка. Технологията, известна като BrainEx, успява да поддържа ампутирания орган жив в продължение на 36 часа.

Трябва да се уточни, че не е ясно дали мозъците са били в съзнание. ЕЕГ сканирането показало, че работата на мозъка била сходна с тази на човек в кома. Но това, което изненадало екипа на Сестан, било, че учените открили милиарди здрави мозъчни клетки, способни на нормална дейност.

Мозъкът може да е увреден, но ако клетките са живи, органът е жив”, казва Стив Хайман, директор проучвания в Кембридж. „Опитът е на границата на технологичните възможости, но не е много по-различен от това да се поддържа жив един бъбрек.”

При представяне на експеримента Сестан заяви, че технологията по всяка вероятност ще работи при всякакви животински видове, включително примати.

Източник: Science Alert

Превод: Нова Вест.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама