Трикилограмова тения премахнаха от бъбрека на 40-годишен

155

 Снимката е илюстративна

Трикилограмова кучешка тения бе премахната от бъбрека на 40-годишен мъж от община Пазарджик, съобщиха от медицински комплекс „Хигия“ в областния град, пише Монитор.

Операцията е извършена от смесен екип от уролози и хирурзи начело с началника на Урологично отделение в болница „Хигия“ д-р Георги Пейчинов и колегата му уролог д-р Васил Ангелов, както и хирурзите д-р Цоко Цоков и специализантите по хирургия д-р Кръстьо Пилафов и д-р Кемал Аликов.

Диагнозата е рядка, като заболяването на пациента е било установено с изследвания чрез скенер и серологичен метод. Ехинококозата обикновено поразява белия и черния дроб на човек, а в изключително редки случаи като въпросния, болестта може да засегне и бъбрека. Поради големия обем на пораженията интраоперативно е било взето решение за отстраняване на бъбрека.

Не може да се каже колко време точно се е развивал паразитът, но тенията бе изконсумирала изцяло бъбречния паренхим, със сраствания към черния дроб, дванадесетопръстника и дебело черво на пациента, коментира д-р Пейчинов. Непосредственият следоперативен период на пациента протича гладко и той е в добро състояние.

 

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама