Известен американски адвокат се самозапали и умря в Ню Йорк

44

Снимка: Christopher Lee

Известен американски адвокат и активист за правата на хомосексуалните е починал, след като се е захванал в парк в Ню Йорк, за да протестира срещу щетите, причинени на планетата, предаде БГНЕС.

60-годишният Дейвид Бъкъл беше обявен за мъртъв, след като той се самозапали в парка „Проспект“ в Бруклин в събота, съобщи „Ню Йорк Таймс“, предаде Nova.

В самоубийствена нота, изпратена до вестника и няколко други медии, Бъкъл пише, че е използвал изкопаемо гориво, за да символизира какво се случва на планетата.

„Замърсяването ожулва нашата планета, излъчвайки населението чрез въздух, почва, вода и време“, се казва в доклада.

„Повечето хора на планетата вдъхват въздух, който е нездравословен от изкопаеми горива и в резултат на това много от тях умират от ранните смъртни случаи – ранната ми смърт от изкопаеми горива отразява това, което правим за себе си„.

Бъкел отдавна се е борил за правата на хомосексуалните чрез съдилищата и е бил директор на брачния проект в „Lambda Legal“, който бе начело на битката за гей бракове в САЩ.

„Новината за смъртта на Дейвид е сърцераздирателна. Това е огромна загуба за нашето семейство „Lambda Legal“, но и за цялото движение за социална справедливост“, каза в изявление Камила Тейлър, директор на конституционните спорове на групата.

Дейвид беше блестящ правен визионер. Дейвид помогна да се създаде фокусът на Lambda Legal върху младежите от ЛГБТ“, каза тя.

В „Ню Йорк Таймс“ цитираха приятелите на Букел, като казали, че той е участвал в екологични каузи след напускането на Lambda Legal.

Неговата предсмъртна бележка изразява надеждата, че смъртта му ще послужи като призив за действие.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама