Какво заяви Зукърбърг пред американските сенатори (ВИДЕО)

56

Кадър: CNN

Изпълнителният директор на Facebook Марк Зукърбърг заяви пред американските сенатори, че неговата компания е в постоянна битка с руските оператори, които искат да експлоатират социалната мрежа.

„Това е истинска оръжейна надпревара. Те ще продължат да стават все по-добри““, каза Зукърбърг.
Той потвърди, че Фейсбук съдейства в разследването на специалния прокурор Робърт Мълър за руската намеса в изборите в САЩ през 2016 и призна, че компанията е реагирала „прекалено бавно“ на руската намеса и не е успяла да защити личния живот на потребителите на социалната мрежа, чиито
лични данни може да са били използвани за политически цели.

В същото време той не подкрепи ново законодателство в областта или промяна в начина, по който работи социалната мрежа, съобщи Ройтерс.
Той обаче намекна, че Фейсбук може да придобие и платена версия без реклами.
В продължило близо пет часа изслушване на съвместно заседание на комисиите за търговията и юридическите въпроси на Сената на САЩ 33-годишният милиардер подробно отговаряше на въпросите на сенаторите, някои от които показваха незапознатост с технологичните аспекти на дебата.
Някои сенатори заявиха, че са решени да приемат нормативни актове за по-добър контрол на Фейсбук и интернет компаниите въобще.

„Ако Фейсбук и другите социални мрежи не решат или не пожелаят да решат проблема с намесата в личния живот, ще го направим ние в Конгреса„, предупреди сенаторът демократ от Флорида Бил Нелсън.
Акциите на Фейсбук загубиха близо 15 процента на Уолстрийт след разкриването на случая с „Кеймбридж Аналитика“. Снощи обаче акциите на компанията отбелязаха покачване от 4.5 процента до 165.04 долара на акция – най-голямото им повишение от близо две години, отбелязва Асошиейтед прес.

”Това беше голяма грешка”. „Аз създадох „Фейсбук“, аз съм отговорен за това, което се случва. Това беше голяма грешка и това беше моя грешка, за която съжалявам и се извинявам“, заяви създателят на социалната мрежа Марк Зукърбърг.

„Ние не продаваме данни“, заяви той неколкократно и отрече компанията му да е средство за следене на хората в интернет.
Той се изправи пред сенаторите, за да обясни как компанията ще реагира на скандала с изтичането на данни към „Кеймбридж аналитика“, при което бяха засегнати над 87 млн. души.

„Днес е очевидно, че не сме направили достатъчно, за да предотвратим злоупотребата. Не сме предприели достатъчно мерки и това беше голяма грешка“, коментира Зукърбърг.
Той посочи, че „Фейсбук“ е била уведомена за злоупотребата с лични данни още през 2015 г.. когато компанията забранява и изтрива приложението, което краде информацията.
Миналият месец разбрахме от „Гардиън“, „Ню Йорк Таймс“ и „Канал 4“, че „Кеймбридж Аналитика“ може и да не са изтрили личните данни, с които разполагат, както ни бяха уведомили. От там ни увериха, че са ги изтрили и се съгласиха да направим одит на фирмата с екип, нает от нас“, посочи Зукърбърг.

Компанията с над два милиарда потребители е също обвинена, че е послужила като инструмент за дезинформация и политическа манипулация, извършени според американското разузнаване от Кремъл с цел да улесни избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ. Москва отрича тези обвинения.
Той разкри и че разследващите потенциална руска намеса в президентските избори през 2016 г. са разпитвали служители на неговата компания, но не и него.

Зукърбърг заяви, че Фейсбук няма как да разбере дали чуодестранни граждани пускат политически реклами през американски фиктивни компании, предаде Ройтерс.
Шефът на Фейсбук увери, че компанията му си сътрудничи с правителството на САЩ само при непосредствена заплаха от нанасяне на вреда или ако бъде задължена по законов път.

Засега Фейсбук уверява, че не наблюдава съществен спад в потребителската активност, нито финансови последици, въпреки появата на движение, което призовава потребителите да напуснат тази социална мрежа и безпокойствата на някои рекламодатели.
Зукърбърг предупреди още. че китайските интернет компании са стратегическа и конкурентоспособна заплаха за САЩ.


Източник: mediapool.bg

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама