Двама души загинаха след падането на ракети в Полша

75

Взрив на ракети в Полша взе две жертви. Има подозрения, че ракетите са руски Най-малко двама души са загинали след падане на ракети в Полша – в село Пжеводов. Премиерът на страната свика извънредно заседание на комисията “Съвета на министрите по въпросите на националната сигурност и отбраната .”

Според разкази на местни жители, трактор се е ударил в скала и е избухнал. Според агенция АП има предположения, че ракетите са от руски произход. Руското министерство на отбраната обаче побърза да отрече ракетния удар, като вместо това заяви, че докладите са „умишлена провокация“.

Бившият ръководител на Бюрото за национална сигурност на Полша каза: „Трябва да изчакаме подробно обяснение на тази ситуация. Предполагам, че това е инцидент, някаква грешка, произтичаща от факта, че Русия използва все по-стари видове ракети, които са по-малко прецизни „,предава dailyexpress.

“Наясно сме с съобщенията в пресата, в които се твърди, че две руски ракети са ударили мястото в Полша близо до украинската граница. Мога да ви кажа, че в момента нямаме никаква информация, която да потвърди тези доклади и проучваме това допълнително“, каза говорителят на Пентагона, бригаден генерал Патрик Райдър.

След трагичното събитие, най – вероятно Варшава ще поиска задействането на член 4 – ти от устава на НАТО, който е свързан с консултации с другите държави членки и се свиква при подобни ситуации – когато е застрашена териториалната цялост, сигурността, или политическата независимост на някои от страните.

Президентът на Полша Анджей Дуда каза, че експлозията в Пржеводов е била „еднократен инцидент“ и „няма индикации“, че ще се случи отново. Дуда допълни, че „най-вероятно“ е руска ракета, но „нямаме категорични доказателства кой я е изстрелял“.

По публикацията работи: Велислава Велева