Готово ли е кучето ви за есента?

37

Макар топлите и слънчеви есенни дни да носят по-скоро усещане на късно лято, факт е, че по-хладното и влажно време може да настъпи всеки момент. Именно в това се състои красотата на всеки сезон – природата се променя, а ние трябва да се нагодим спрямо нея! Е, не само ние, но и домашните ни любимци!

За това е време да започнем да събираме необходимата екипировка и да се запознаем с някои от начините, по които промяната във времето навън ще се отрази на домашния ни любимец. Е, веднага след като му подарим поредната извънредна разходка под меките лъчи навън, пише dogsandcats.

Предлагаме ви 9 неща, които да използвате като опорна точка, за да сте сигурни, че и вие, и косматият ви другар ще се насладите на една прекрасна есен тази година!

Есента винаги има дъждовни дни

Проливните дъждове, които сякаш продължават с дни, са характерни за някои части от страната ни през есенните дни. И тъй като доста от четириногите не са почитатели на влажното време и може да се окаже трудно да ги изведете на обичайната им разходка, дори и да не са ходили по малка нужда цял ден, добре е да сте подготвени.

Тук главна роля играе качественото облекло за дъжд, което ще ви помогне да запазите питомеца си сух и да защитите дома си от мокрите му лапички.

В по-големите зоомагазини има истинско разнообразие от продукти, създадени, за да предпазят косматия ви другар от дъжд. Чифт кучешки обувки също са чудесен вариант за мокрите есенни дни, но не всяко четириного е съгласно да ги носи…

Вижте още: Защо някои кучета не обичат дъжда

Подгответе се за ниските температури

Есенните сутрини могат да бъдат доста мразовити, често са и мъгливи. За да сте спокойни, че домашният ви любимец е готов за студения въздух, който постепенно навлиза, осигурете му подходяща дрешка – зимно яке или жилетка.

Важно е да се запознаете и със знаците, които подсказват, че на животното може би му е студено. Някои от най-често срещаните от тях включват продължително треперене, летаргия и мускулна скованост. Някои кучета могат да имат и лек умствен спад, когато им е студено, така че ако ви изглежда сякаш питомецът ви изпълнява командите една идея по-бавно от обикновено или има други промени в поведението му, приберете се на топло у дома, подсушете го и го затоплете възможно най-бързо.
Съобразявайте се с дивата природа

Към края на лятото вие и кучето ви несъмнено сте свикнали с многобройните буболечки и същества, които можете да срещнете по време на разходка в близката градинка или парк. С приближаването на зимата обаче, настъпват някои промени в животинския свят, които е добре да имате предвид.

Катериците и другите видове гризачи, например, стават по-активни през есента, тъй като се подготвят за хладното време, събирайки активно ядки и семенца за зимата. Макар да не представляват реална заплаха за домашния ви любимец – тоест, не биха го нападнали първо, катериците често подлудяват кучетата.

Някои насекоми също стават по-често срещани, главно, защото популациите им са нараснали през лятото. Такива са, например, кошерите с оси, които достигат максималната си гъстота именно през есента. Змиите също са по-често срещани през този междинен сезон, отколкото през лятото, благодарение на по-гостоприемните температури навън.

Уверете се, че кучето ви е видимо

В допълнение към намокрянето, дъждовното, облачно и мъгливо време може да направи кучето ви по-малко видимо по време на разходка. За щастие, има голямо разнообразие от продукти, с които да противодействате на този проблем и които ще ви помогнат да осигурите безопасността на косматия си другар.

Един съвет от нас: Заложете на дъждобран с отразяваща лента или шев, така решавате проблема с дъжда и видимостта едновременно и само с една покупка.

Разбира се, не забравяйте да имате предвид и собствената си безопасност. Помислете дали да не слагате светлоотразително яке (подобно на тези, с които карат велосипедистите).

По публикацията работи: Силвана Димитрова