Очаква ли се отново хлябът да поскъпне? Това е въпрос, който вълнува всяко едно домакинство в България.
Ще поскъпне ли хлябът ни и възможно ли е да се върне отново стандартният данък както за брашното, така и за хляба? Хлебопроизводители казват, че от две години са на ръба на оцеляването, съобщава NOVA.
Малка семейна пекарна в центъра на Русе. Хлябовете, които се произвеждат, са почти бутикови – от такива с бяло брашно и жива закваска, до по-специалните от ръж и лимец. И въпреки редовната клиентела и нулевата ставка на данък добавена стойност за брашното и хляба, търсенето все повече спада.
За разлика от хляба, закуските не са освободени от ДДС. Според собственика на пекарната това не е логично и дори предлага всички хранителни стоки да са с нулева или поне по-ниска ставка на данъка. Евентуалното връщане към облагането с ДДС на брашното би довело до повишаване цената на хляба, влошаване на качеството му и свиване на потреблението, прогнозира Жулиент Таушанов. И предрича фалити в бранша, ако държавата не предвиди комплекс облекчителни мерки