Транспортният бранш готви затваряне на пътища в страната заради нови ТОЛ такси

105

Недоволството идва от предложение, според което от 1 юли шофьорите на камиони трябва да плащат ТОЛ такси и за второкласните пътища в страната. Министърът на транспорта обаче е категоричен, че тези протести няма да променят решението. От бранша са готови да блокират магистрали

Транспортният бранш у нас готви нови протести и блокади на магистрати. Причината- от 1 юли камионите да плащат ТОЛ такса и за второкласните пътища у нас. Това предложи държавата по време на общественото обсъждане на промени в Закона за пътищата и ТОЛ системите. Това са около 3 хиляди км., за които сега шофьорите не плащат.

Борислав Мечкаров е международен шофьор от 18 година. С камиона е изминал хиляди километри както у нас, така и в чужбина. Казва, че състоянието на второкласните пътища у нас е най-критично в сравнение с тези в Европа.

„Около 90% са под всякаква критика. Най-гадно е околовръстното към Враца и пътя за Видин. Нищо не се ремонтира, само се кърпи. Защо да го плащам, след като не е оправено. Навсякъде висят клони от дървета, късат се брезенти”, обяснява той пред Нова телевизия.

Твърди и че има второкласни пътища, които са изключително опасни. Заради неравности се е случвало да се откачи ремаркето на тира или попадайки в дупка да се скъса резервоара на камиона.

„Цялото окачване отпред се разбира много по-бързо, отколкото като шофирам по нормалните пътища. Всяка една амортизация води до съсипване на машината и там вече се бърка много в джоба на фирмата и я товари“, казва още Борислав.

Той обяснява, че в Германия само камионите над 7,5 тона плащат ТОЛ такси за националните пътища, която е трицифрена сума. Допълва, че в Белгия отново националните пътища са безплатни, единствено за магистралите се плаща и затова той не намира логични аргументи камионите у нас да плащат ТОЛ такса и за второкласните пътища.

Против са и от транспортния бранш, откъдето обясняват, че от 1 юли три пъти скача таксата и за преминаване през първокласните участъци и автомагистралите. От бранша се заканиха с протести и вече обмислят блокиране на магистрали.

Шофьорът Борислав е убеден, че и с новите такси пътищата няма да станат по-добри. Транспортният министър бе категоричен, че готвените протестни няма да променят решението му от 1 юли камионите да плащат ТОЛ такси и за второкласните пътища у нас.

По публикацията работи: Мариела Анастасова