Областният управител на Бургас: Има съмнения за отнесени мини в Черно море (ВИДЕО)

Областният управител на Бургас обясни, че според постъпила информация от Гранична полиция, има съмнения за отнесени мини в Черно море. Той съобщи и че по информация на Морска Администрация, мините би трябва да се придвижат към Босфора до 2-3 дни

„В 12 часа имахме среща с представители на Регионална дирекция на Гранична полиция, директора на ИАРА, както и с директора на Морска администрация-Бургас. Това, което мога да кажа е, че са взети всички необходими мерки да бъдат информирани риболовните кораби, товарните кораби и останалите лодкостоянки за евентуална опасност от появата на мини. За щастие сега времето е такова, че то работи за нас. Няма кораби в открито море“, заяви областният управител на Бургас Стойко Танков.

„Беше уточнено, че на базата на натрупания опит в Бургаска област с отстраняването на бойни припаси от Втората Световна война, ще бъде използван същият механизъм при забелязване на подобни обекти. Ако граждани забележат съмнителни обекти незабавно да позвънят на 112“, призова Танков.

„Нито една институция няма информация за забелязани такива обекти към момента. Гражданите трябва да бъдат спокойни, че имаме готовност, за да не се допуснат инциденти. Има информация за гранична полиция, че ще патрулира с кораби“, каза още областният управител на Бургас.

„Очаква се мините след 2-3 дни да бъдат на Босфора – такава информация дадоха от Морска администрация. Все пак подобна информация е трудно да се оцени. Да не усложняваме повече обстановката. Има готовност и механизъм в местните структури да се справят с подобни обекти. Гранична полиция има съмнения дали изобщо има такива отнесени мини, тъй като това е информация, която идва по линията на руските служби“, каза още Стойко Танков.