Нови противоепидемични мерки ще влязат в сила в страната

379

„Преди 2-3 седмици удвояването на заболелите ставаше за две седмици, а сега това става за една“

Това заяви зам.-министърът на здравеопазването Александър Златанов пред медиите. Увеличава се и броят на хората, които се хоспитализират. Също в рамките вече на седмица от 1300 са 1800. Хората, нуждаещи се от интензивни грижи, вече от 100 са 160 човека

„Има сериозен интензитет на развитието на пандемията. Някъде в средата на месец юли Алфа варианта беше изместен с Делта варианта, който заразява два пъти повече. На дневен ред идва това, което трябва да се предприеме“, посочи още той.

Заболелите вече са в много по-ниска група – хора на 20-39 години.

„Има две оръжия за противодействие – нивото на имунизация и противоепидемичните мерки, които се предприемат. За съжаление, ние не можем да разчитаме на първото – имунизираните са около 20 %, преболедувалите до 40%, което е твърдо ниско ниво, за да разчитаме на такава защита при разпространението на тази вълна. Затова единственото, което остава ефективно са противоеппидемичните мерки““, каза Златанов.

В момента се провеждат срещи с всички специалисти. Главният държавен инспектор ще предложи мерки, които да бъдат гласувани.

„Най-вероятно от началото на идната седмица мерките ще бъдат въведени, като паралелно с тях ще организираме ефективен контрол, за да сме сигурни, че се спазват и дават резултат“, посочи зам.-министърът.

Мерките ще бъдат въведени в цялата страна, като областите с най-ниска заболеваемост ще имат възможност да ги въведат малко по-късно.