Разбиха схема за лихварство с участието на възрастна жена в Пещера

На 15 юли на територията на гр. Пещера се проведе специализирана полицейска операция с участието на ОДМВР-Пазарджик, ОДМВР-Пловдив и ГДЖСОБТ. Установена е незаконна лихварска дейност. 

По време на полицейската операция, разследващ екип от полицейското управление в Пещера е извършил проверка в имот, намиращ се в пещерския квартал „Пирин“.

В къщата на 64-годишна жена органите на реда са открили сумата от 33 740 лева и 6500 евро, девет дебитни карти, тетрадки и тефтери с имена на хора и дължими от тях суми. Всички вещи, предмети и пари са иззети.

Разследването е продължило под ръководството на прокурор от Окръжната прокуратура в Пазарджик. Станало ясно, че жената е предоставяла парични суми на жители от квартала под форматa на заем срещу лихва. В залог били вземани банковите карти на „клиентите“, където са им превеждани социалните помощи за отглеждане на деца, съобщиха от полицията.

Установени са три лица, които са се възползвали от услугите на лихварката, като и тримата са разпитани пред съдия от Окръжен съд-Пазарджик. Води се досъдебно производство за престъпление по чл.252, ал.1 от Наказателния кодекс. Работата по случая продължава под надзора на прокуратурата.