МС: 8 милиарда държавни пари са раздадени без поръчки

115

Трима от министрите съобщиха за раздадени пари от предходното правителство

Милиарди левове държавни пари са раздадени без обществени поръчки. Това обявиха на брифинг трима министри от служебния кабинет – регионалният Виолета Комитова, икономическият Кирил Петков и финансовият Асен Василев.

Един от основните проблеми се крие в процедурите „ин хаус”, обясни преди това говорителят на МС Антон Кутев.

 „Това са вратички в закона, позволяващи даването на огромно финансиране без конкурси”, обясни Кутев.

„Публичните предприятия са сключили договори за над 20 милиарда лева. От тях 11 млрд и 700 млн. са били с поръчки. 8 милиарда са раздадени без поръчки”, каза финансовият министър Асен Василев.

Кирил Петков даде пример с магистрала „Хемус“. „През 2018 и 2019 г. с министерски постановления държавата осигурява 3,71 млрд. лева, за да се изгради „Хемус”. След това Регионалното министерството дава на строителна компания 1 млрд. и 140 млн. лева, за да изгражда магистрала „Хемус” към края на 2020 г. Съответно 996 млн. са раздадени на 45-50 фирми авансово за магистралата“, обясни още министър Петков.

Проверките показвали още, че „Автомагистрали“ са сключила договори с 30 фирми без обществени поръчки. За 3-4 дни са им преведени авансово 188 млн. лв.

Според регионалният министър Виолета Комитова 570 милиона лева са отпуснати за укрепване на свлачища, без конкурс, като причината е била спешност.

„Огромни суми от нашите пари са давани по метод без обществени поръчки. Това е разхищение на държавния ресурс, което се раздава по неясен начин“, заяви икономическият министър Кирил Петков.