Последни данни за заразените с южноафриканския и индийския вариант в България

169

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Ива Христова дава извънреден брифинг във връзка с установените у нас седем случая на Делта вариант на SARS-CoV-2 и един на Бета вариант

„Седем случая на Делта вариант на SARS-CoV-2, известен като Индийски вариант, и един случай на Бета вариант, известен като Южноафрикански, са установени от НЦЗПБ чрез целогеномно секвениране. Всички клинични проби от вариантите Делта и Бета са взети в УМБАЛСМ „Пирогов“ в периода от б до 14 юни и са изпратени в Националния център по заразни и паразитни болести”, заяви на извънреден брифинг проф. Ива Христова.

„Бета вариантът е при чужденец – с много леки симптоми, временно пребиваващ у нас, карантиниран. При 7-те случая Делта – само един е хоспитализиран, другите шестима са на домашно лечение и карантина. Мъжът е бил с двустранна пневмония, сатурация 85%. Бил е много зле, но състоянието му вече се е подобрило. 6 от новите 8 проби – Делта и Бета са на мъже, 2 са на жени.

Проф. Христов отбеляза, че поради факта, че Бета вариантът е много бърз, се очаква повишаване на броя на заболелите. Но той протича по-леко. Личните лекари трябва да проследят състоянието на всеки пациент с доказан такъв тип вирус.

„Ваксините, които са у нас, покриват и действат срещу тези два варианта“, бе категорична тя.

Проф. Христова заяви, че не е изключена нова вълна на коронавируса, въпреки че сме в летен сезон.

„Това, че пациентът е с индийски или британски вариант, с нищо не променя нашите реакции към всеки случай“, заяви проф. Христова.