Жълт код утре в 12 области: АПИ с призив към шофьорите

319

Във връзка с прогнозата на синоптиците за застудяване на времето и преминаването на дъжда в сняг, Агенция „Пътна инфраструктура“ отправят апел към шофьорите да тръгват на път с добре подготвени автомобили за зимни условия и да карат със съобразена скорост.

Утре в 12 области – Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Перник, София-град, Софийска, Пловдив, Пазарджик и Благоевград, е определен жълт код за потенциално опасно време за силен вятър, като за областите Перник, София-град и Софийска предупреждението е снежната покривка да достигне 10 см.

Областните пътни управления следят метеорологичните прогнози по райони и предприемат обработка на настилките срещу хлъзгавост и заледяване. Машините на пътноподдържащите фирми са в пълна мобилизация за снегопочистване на републиканските пътища. По опорните пунктове има инертни материали – сол, пясък, калциев двухлорид.

За повишаване безопасността на движение, ако метеорологичните условия го изискват, е възможно затваряне на определени участъци за почистване и обработване на настилките с химически вещества и инертни материали. Блокирането на движението от превозни средства, които не са подготвени за зимни условия, затруднява пътуването на всички останали шофьори и работата на снегопочистващата техника.