Мутафчийски: Това, че са разрешени различни неща, не значи, че са безопасни (ВИДЕО)

70

Здравните власти прогнозират нов пик до три седмици

По официални данни 14-дневната заболеваемост в България е 90 на 100 000, което ни отрежда 26-о място в Европейския съюз и 6-о място на Балканския полуостров. Това съобщи главният държавен инспектор Ангел Кунчев на редовния седмичен брифинг на Националния оперативен щаб. По отношение на смъртността сме на 13-о място в ЕС.

Най-висока заболеваемостта у нас е в област Кюстендил, а най-ниска е тя в Търговище. Осем са областите в червената зона, посочи доц. Кунчев. Норвегия, Исландия, България, Гърция и Финландия към момента се намират в светлата зона на Европа, каза той и предупреди, че очаква през целия февруари да бележим ръст на заболелите.

Купон по време на пандемия: Скрита камера на лов за нелегални партита в имоти под наем (ВИДЕО)

„Ние чувствахме, че се случва нещо в болниците. Направихме наше проучване в болницата, която управлявам. Оказа се, че само за понеделник сме приели 13 души, а толкова болни сме приемали преди това само за една седмица. Има събуждане в столицата определено, в Кюстендил абсолютно категорично. Апелът, който е то наша страна, е първо медицинските директори да затегнат редиците и да се подготвят за това, което ни очаква. Другият апел е към гражданите. Това, че са разрешени различни неща, не значи, че са безопасни. Никога не съм твърдял, че фитнесите са безопасно място. Валят огромен бори сигнали от граждани, които са стъписани каква е ситуацията в зимните курорти и моловете. Сценариите, които ако си спомняте, показах една схема, че за около седем седмици сме достигнали върха във втората вълна, но изходното число е било 35 на 100 000, а в момента най-ниското число, е 90. Едва ли имаме седем седмици. Най-вероятно имаме три седмици. Смъртността не достигна до никакво плато, просто спадна до най-ниската си стойност и оттам нататък започна да се качва пак. Колкото и да ми е неприятно да бъда в ролята на лош вестител, аз не мога да спестя факти”, заяви ген. Мутафчийски.