Приеха Националния план за готовност при пандемия. Кой го оглави? (ВИДЕО)

77

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов, председателят на Националния оперативен щаб Венцислав Мутафчийски и изпълнителният директор на „Пирогов“ Асен Балтов представят Националния план на България за готовност при пандемия, който се разглежда на днешното правителствено заседание.

Основните цели на Националния план са ограничаване на заболеваемостта и намаляване на смъртността при пандемична инфекция, поддържането на здравоепозването и осигуряването на доставерна информация за обществото и предприетите мерки, каза проф. Ангелов.

За председател на координационния съвет за ваксинирането е проф. д-р Красимир Гигов, който е главен директор на БЧК.

„Не мисля, че е необходимо да представям богатата биография и неговите качества на професионалист и организатор, който би се справил успешно по целия процес и реализирането на целия план, който правителството ще приеме“, коментира повече за предстоящата ваксинация здравният министър.

Доц. Ангел Кунчев обясни, че планът касае всички възможни пандемии.

„Ваксините ще бъдат доброволни. Всеки български гражданин, който пожелае да се ваксинира, ще има тази възможност да го направи. Те ще бъдат абсолютно безплатни“, подчерта дебело проф. Ангелов.

„Ваксините, които ще дойдат в страната, ще бъдат тези, които ще пристигнат във всяка една европейска държава“, уточни той.

До края на седмицата пък ще бъде оборудвано всичко с хладилници за първата доставка на ваксината на „Пфайзер“.