България е сред страните с най-висок риск от заразяване с Covid-19

128

Директорът на „Пирогов“ обясни защо е важно активните спортисти да се пазят България е сред страните в Европа с най-висок риск от заразяване с новия коронавирус

Пандемията не е приключила и дори може да не сме стигнали най-високата й точка, обясни в интервю за NOVA директорът на Университетската многопрофилна болница за активно лечение и спешна медицина „Н.И. Пирогов“ проф. Асен Балтов.

Факт е, че с много рязкото разпускане на мерките хората свалиха маските и помислиха, че всичко е свършило. В световен мащаб само за няколко дни вече има 1 милион новозаразени… Друг проблем е, че след като дълго време спазваха мерките и бяха подтиснати, след облекчаването хората се успокоиха и си помислиха, че всичко е позволено. Това доведе до увеличение на случаите у нас. Аз не съм оптимистично настроен към отварянето на нощните заведения и разрешаването на абитуриентските балове. Това със сигурност допринесе много за големия брой заразени, каза професо Балтов. Доказателство е фактът, че приемаме все повече и повече млади пациенти с коронавирус. Хората от възрастовата категория до 30 години и тази до 50 е с най-големи бройки през последния месец.

Може ли отново да се сблъскаме с неприятната гледка на стотици легла в спортни зали. превърнати в полеви болници? – Надявам се това да не се случи. Силно се надявам хората да продължат да спазват мерките – дистанция, дезинфекция и дисциплина, каза шефът на „Пирогов“. „Най-важното е носенето на маски. На това трябва да се наблегне най-сериозно, защото не изисква никакви усилия. В разговор между двама, когато единият е с маска, рискът от зараза намалява с 30%. А когато и двамата събеседници са с маски, той е почти нищожен“.

В Германия се опитват да направят маска, която убива вируса. Много държави върнаха задължителното носене на маски – Израел, Германия, Франция. Това е нещо изключително лесно за постигане. Апелирам всеки да носи маска.
Възможно е строгите мерки да се върнат през ноември и декември, ако случаите ескалират до високи нива. Не трябва да забравяме, че тогава идват и парагрипните вирусни инфекции. Очаква се да бъдат направени комбинирани тестове, които да показват дали човек е болен от COVID-19 или от грип. Те ще се появят на пазара в края на септември. Това ще бъде в голяма помощ за лечебните заведения. Категорично обаче клиниката при средно тежките и тежките случаи на коронавирус се различава много от тази при грипа. Хората с опит могат лесно да разграничат тези две състояния.

Към този момент се тестват около 7-8 ваксини в цял свят. Силно се надявам, някоя от тях да има необходимите качества, за да може да се прилага масово. Тя би била голям помощник. Грипната ваксина е сезонна и не работи постоянно. Ако има сезонна, която да ни предпазва и от COVID-19 през зимните месеци, това ще бъде добре, каза Балтов.
В „Пирогов“ имаме предвидени 12 интензивни легла и 35 за средно тежки случаи. Това е капацитетът към момента, но ако се наложи той може да бъде увеличен. Винаги съм казвал, че ако е нужно, и цялата болница може да стане на разположение за лечение на коронавирус. Случи ли се това обаче, ще страдат други дейности в болницата, уточни професорът.

Максималният леталитет, който сме имали до този момент е 8 души за денонощие. Това. което се забелязва обаче, е, че след увеличаването на приетите пациенти в рамките на месец, успоредно се увеличават и смъртните случаи. Процентът се движи между 4 и 5.
Каква е разликата между това да умреш х” коронавирус и „от“ коронавирус?
Проблемът е. че някои хора не искат да разберат нещо важно: когато имаме починал пациент с COVID-19. ние не казваме, че това е единствената причина за смъртта му. Но заразата е катализатор на хронични процеси, които вече се развиват в тялото на човека. А с тези заболявания той може да живее дълги години. Когато обаче COVID-19 влезе в организма, той фатално засилва тези процеси. Големият проблем на коронавирусната инфекция не е засягането на белите дробове. Тя засяга ендотелните клетки на микроциркулацията. Тези клетки са в абсолютно всички органи. Така че COVID-19 може да засегне сърцето, мозъка, черния дроб и други органи. Това не е лек грип, а една генерална промяна на микросъдово ниво, свързана с разрушаването на така важните ендотелни клетки.

Повечето възрастни пациенти с хронични заболявания спазват мерките, докато младите нямат такива принципи. Те се събират на групи и се веселят, което е нормално. Не можем да ги съдим за това, но трябва да пазим старите хора. Тенденцията засега е младите да се разболяват повече.
Основните неща, с които лекуваме хората, са срещу пневмониите. Важно е да отбележим, че дълго време, след като сме овладели нея, пациентите остават на поддържащо лечение, а някои дори остават кислородозависими. При някои от пациентите се получават много сериозни фиброзни промени в белите дробове. Тоест намалява се капацитетът на алвеолите. Това са клетките, които пренасят кислорода към кръвта и обратно – изнасят въглеродния двуокис. Възможен е хроничен момент, който остава за цял живот.

Когато един физически активен човек не се пази. създава много добра предпоставка за навлизането на вируса в организма му, както и за неговото разпространение. Носоглътката се явява като защитна бариера, но при този вид хора тя бива преодоляна много бързо. Те използват много голямо количество кислород и дишат през носа и устата с максимални темпове. При спортистите рискът е дори по-голям, каза професор Асен Балтов.

Към днешна дата 2/3 от тестовете се правят целево, а 1/3 – масово – на хора, които искат да пътуват. Направени са 30 хиляди теста на 1 милион население в България. Смятате ли, че това е много? Когато има повече заразени лица. има и повече контактни такива, които няма как да не бъдат изследвани. Ние, като болница, сме длъжни всеки месец да изследваме целия персонал, който е 2300 души.

 

По публикацията работи: Ивайла Андонова

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама